photo 1577583211698 b3b892b363fe

Fed verlaagt rente voor het eerst in meer dan 10 jaar tijd

De Federal Reserve besloot woensdagavond om de rente voor het eerst in meer dan 10 jaar weer te verlagen met 25 basispunten. De stap van de centrale bank was in lijn met de verwachting van de financiële markten.

Er werd vooral uitgekeken naar de toelichting van de centrale bank op het rentebesluit. Deze toelichting stelde beleggers behoorlijk teleur. De Fed maakte namelijk bekend dat de renteverlaging niet het begin is van een reeks verdere verlagingen. Ook werd niks gezegd over een traject voor eventueel verdere renteverlagingen.

Door deze toelichting sloten Amerikaanse aandelenbeurzen woensdag met flinke verliezen. De Dow-Jones index daalde met 1,2 procent. De S&P 500 daalde met 1,1 procent en de Nasdaq sloot 1,2 procent lager.

Economie extra zet geven

Met de renteverlaging probeert de Fed de Amerikaanse economie een extra zet te geven. Door de handelsspanningen en onzekerheid over de wereldeconomie is de centrale bank van mening dat een soepeler monetair beleid een vertraging van de economische groei kan voorkomen.

Mede hierdoor was er hoop bij beleggers dat de Fed wellicht nog een stap verder zouden gaan en een renteverlaging van 50 basispunten zouden aankondigen. Of dat zij bekend zouden maken dat een er meerdere renteverlagingen staan gepland voor de rest van het jaar. Zo ver wil de Fed vooralsnog (nog) niet gaan.

Fed stelt Trump teleur

Niet lang na het rentebesluit reageerde president Trump op het rentebesluit. Volgens Trump stelt Powell de regering teleur. Trump ligt al langer in de clinch met Powell aangezien de president van mening is dat de centrale bank de rente dient te verlagen. Trump wilde vooraf dan ook een grotere renteverlaging van 50 basispunten.

Fed stopt met afbouwen balans

De Fed liet na een renteverlaging ook weten dat de centrale bank vanaf 1 augustus zal stoppen met het afbouwen van de balans. In oktober 2017 begon de Fed destijds met het afbouwen van de gigantische balans van $4.500 miljard. Er werd begonnen met een afbouw van $10 miljard per maand. Elk kwartaal komt er nog eens $10 miljard extra bij, tot een maximum van $50 miljard.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.