photo 1443110189928 4448af4a2bc5

Euro bereikt hoogste peil in drie jaar

De euro bereikt vandaag het hoogste punt in 3 jaar tijd. Een dollar is op het moment van schrijven goed voor 1,193 euro.

Afgelopen weekend kwamen Janet Yellen en Mario Draghi aan het woord in Jackson Hole. Beide centrale bankiers hadden tijdens de toespraken niets nieuws te melden. Ondanks de voorspelbare toespraken daalde de dollar en steeg de euro naar het hoogste punt sinds begin 2015. Ook tegenover het Briste pond noteert de Europese munt het hoogste punt sinds eind 2009.

euro

De euro is sinds het begin van dit jaar gestegen met 13,7% ten opzichte van de dollar. De opmars is het gevolg van de verwachting van de afbouw van het immense opkoopprogramma van de ECB. Sinds een toespraak van Draghi in het Portugese Sintra stijgt de euro aanzienlijk tegenover alle andere belangrijke valuta.

Veel beleggers verwachten dat de ECB op korte termijn haar maandelijkse opkoopprogramma ter waarde van 60 miljard euro gaat afbouwen. Ook is de verwachting dat de rente verder omlaag gaat. Deze staat momenteel op -0,4%. Wanneer de ECB besluit om minder geld in de markten te pompen, zal geld (relatief gezien) schaarser worden. Vandaar de huidige opmars van de euro.

Sterke euro gevaar voor Europa

Ondanks het feit dat je goedkoper op vakantie kunt naar landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk door de dure euro, schuilt er ook een gevaar in deze ontwikkeling. De dure euro dreigt namelijk Europese beurzen en bedrijfswinsten in gevaar te brengen.

De dure euro zal er voor zorgen dat producten die ingevoerd dienen te worden goedkoper worden. Hierdoor wordt het nóg moeilijker om de inflatie op de gewenste doelstelling te krijgen van 2%.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.