photo 1557320100 5ce463a7f1d8

EU onderzoekt mogelijkheid tot blokkeren bankrekeningen

Landen van de Europese Unie overwegen maatregelen die hen in staat zouden stellen om bankrekeningen van burgers tijdelijk te blokkeren. Dit moet er voor zorgen dat rekeninghouders tijdelijk niet bij hun bankrekeningen kunnen komen om zo mogelijke bankruns in de toekomst te voorkomen. Dit meldt persbureau Reuters op basis van documenten van EU vergaderingen.

Het voorstel is sinds het begin van het jaar in de maak volgens Reuters. De maatregel is de afgelopen weken hoger op de agenda van de EU komen te staan na de reddingsactie van Banco Popular. De bank raakte in de problemen en werd van een ondergang gered én overgenomen door Banco Santander voor het symbolische bedrag van één euro.

Het voorstel is het zoveelste plan van de Europese landen over hoe om te gaan met falende banken. Volgens de huidige voorzitter van de EU, Estland, is het voorstel een haalbare optie. Al erkent het land dat de lidstaten op dit moment nog verdeeld zijn over de precies invulling van het voorstel. Landen die een dergelijke regeling zelf hanteren, zoals Duitsland, steunen de maatregel. “The desire is to prevent a bank run, so that when a bank is in a critical situation it is not pushed over the edge,” aldus een Duitse ambtenaar.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op het voorstel. Zo stellen analisten dat door de maatregelen mensen zullen worden ontmoedigd om geld te sparen. Daarnaast schaadt het ook het vertrouwen van banken en kan het bankruns juist versnellen zodra er geruchten opduiken over een bank in de problemen. Charlie Bannister, voorzitter van de lobbygroep Association for Financial Markets in Europe (AFME) onderstreept de kritiek op het voorstel: “We strongly believe that this would incentivize depositors to run from a bank at an early stage”.

Het voorstel werd volgens persbureau Reuters voor het laatst besproken op 13 juli door verschillende EU-ambtenaren. De besprekingen over het voorstel gaan door in september.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.