photo 1525367063161 61df4bf6100a

ECB houdt rente onveranderd op historisch laag niveau

De Europese Centrale Bank heeft laten weten de rentetarieven in de eurozone onveranderd te laten op het historisch laag niveau. Ook het aankoopbeleid blijft vooralsnog ongewijzigd.

De herfinancieringsrente blijft staan op 0 procent, wat inhoudt dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente blijft eveneens ongewijzigd op -0,4 procent. Dit houdt in dat banken geld moeten betalen op geld dat zij in Frankfurt stallen. De rentetarieven blijven tot minimaal medio 2019 ongewijzigd verwachten analisten. Dit betekent dat de rente op zowel sparen als hypotheken het komend jaar extreem laag zal blijven.

President Mario Draghi zal vanmiddag nog een toelichting geven over het rentebesluit. Daarbij zal hij ook uitlatingen doen over de verwachtingen met betrekking tot de economische groei en inflatie in het eurogebied. De toelichting is hier live te volgen.

Opkoopprogramma

De lage rente is een van de tools van de centrale bank om zo de economische groei en de inflatie in de eurozone aan te wakkeren. De ECB pompte voorheen 60 miljard euro per maand in de economie van het eurogebied. Dit bedrag is reeds teruggebracht tot 30 miljard en wordt gebruikt voor het opkopen van obligaties. Per oktober zal dit bedrag wederom worden gehalveerd tot 15 miljard. In december moet het bedrag terug worden gebracht naar nul.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.