photo 1589395706442 2fb4c9e65489

ECB gaat door met opkoopprogramma, halveert opkoopbedrag

Mario Draghi maakte vandaag bekend dat de geldkraan vanaf januari 2018 een klein beetje wordt dicht gedraaid. De financiele markten reageren vooralsnog voorzichtig. Zo daalde de euro licht met 0,6% tegenover de Amerikaanse dollar. Door de zwakte van de euro stegen zowel goud als zilver in waarde.

ECB

Het opkooprogramma van de ECB wordt gehalveerd; de centrale bank gaat geen €60 maar €30 miljard euro maandelijks uitgeven vanaf januari 2018. Mario Draghi heeft aangegeven dat de nieuwe maatregel in ieder geval negen maanden lang zal lopen, tot september 2018. Ook blijft de deur voor een eventuele verlening van stimuleringsmaatregelen openstaan.

Wat betekent het besluit van ECB?

Het besluit van de ECB betekent concreet dat er op korte termijn niks zal veranderen. Met andere woorden: de hypotheekrente zal laag blijven en spaarders zullen de klos blijven in de huidige monetaire setting. De rente die banken aan de centrale banken betalen blijft volgens uitlatingen van Mario Draghi ongewijzigd. Het belangrijkste tarief blijft staan op 0%. Zolang het opkoopprogramma loopt zal hiermee volgens Draghi niks gebeuren.

Aangezien banken de komende tijd nog steeds gratis geld kunnen lenen bij de ECB, is de kans op een hogere spaarrente evenmin nihil. De kans op een juist negatieve rente wordt wel steeds groter, aangezien banken op andere manieren geld moeten verdienen. Verschillende grootbanken zoals de ABN Amro, ING en de Rabobank hanteren op dit moment een spaarrente van 0,05%. Ook voor de pensioenen is het slecht nieuws, want door een lage rente dreigt een korting op de pensioenen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.