photo 1542320728179 bda01e6f5c73

ECB & Fed domineren financiële agenda

De financiële markten staan deze week (wederom) volledig in het teken van de ECB en de Fed. Van de Fed wordt vrijwel zeker geacht dat zij woensdagavond kenbaar zullen maken dat de rente wordt verhoogd. Bij de ECB zal het stimuleringsbeleid wederom tegen het licht worden gehouden.

Fed

Woensdag besluit de centrale bank naar verwachting dat de rente in de VS omhoog gaat met 25 basispunten. Vooral de toelichting van Yellen zal belangrijk zijn. Hoe zal het rentebeleid er in 2018 uit zien? De meningen hierover zijn verdeeld. De Fed zelf heeft in het verleden aangegeven dat het de rente in drie stappen van 25 basispunten wil verhogen. Goldman Sachs gaat een stap verder en voorspelt 4 verhogingen in 2018.

ECB

Eind oktober halveerde de ECB de omvang van het steunprogramma. Vanaf volgend jaar zal de centrale bank voor ‘maar’ 30 miljard euro per maand aan schuldpapier opkopen. Het opkoopprogramma zal in september worden geëvalueerd en mogelijk verlengd.

De roep om onderhand volledig te stoppen met het opkooprogramma wordt steeds groter. Zo liet Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), afgelopen week weten dat de ECB na september volgend jaar moet stoppen met het opkopen van schuldpapier. Knot is niet de enige die pleit voor einde van het opkoopprogramma. Ook de president van de Duitse Bundesbank, Jens Weidmann heeft al vaker voorgesteld om het monetaire experiment van de ECB te beëindigen.

Volatilieit

Door de bijeenkomsten van de centrale banken zal de volatiliteit van zowel de euro als de dollar toenemen. Eind deze week moet er een duidelijker beeld ontstaan van het monetaire beleid van beide centrale banken. Voor goud en zilver betekent dit dat we pas na woensdagavond (flinke) bewegingen gaan zien.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.