pexels photo 109629

Duitsland: EU heeft behoefte aan eigen betaalsysteem

De Europese Unie heeft behoefte aan nieuw betaalsysteem dat niet afhankelijk is van de Verenigde Staten. Deze uitspraak doet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een artikel in het Duitse Handelsblatt.

Volgens de Duitse minister moet Europa er naar streven om op eigen benen te kunnen staan. Een eigen onafhankelijk betaalsysteem dat niet gebruikt kan worden om andere landen onder druk te zetten is hier onderdeel van. Hiermee refereert de Duitse minister naar de situatie in Iran en de uitsluiting van het internationale betaalverkeer door de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten heeft de nucleaire deal tussen Iran en verschillende grootmachten eenzijdig opgezegd en heeft het land opnieuw sancties opgelegd. Deze sancties schaden onder andere ook de belangen van Europese bedrijven. Zo hebben enkele grote Europese bedrijven verschillende investeringen in Iran on hold gezet vanwege de sancties van de Verenigde Staten en dreigementen van Trump dat bedrijven die wél met Iran zaken blijven doen gestraft zullen worden.

“Daarom is het absoluut noodzakelijk dat we de Europese autonomie versterken door het creëren van betalingskanalen die onafhankelijk zijn van de Verenigde Staten, een Europees Monetair Fonds of een onafhankelijke SWIFT-systeem”, aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken in het Handelsblatt.

Het is tevens de enige manier om de nucleaire deal tussen Iran en de grootmachten te redden volgens Heiko Maas. “Elke dag dat de deal nog in leven is, is beter dan de zeer explosieve crisis die anders het Midden-Oosten in gevaar zou kunnen brengen,” voegde hij eraan toe in het artikel dat op woensdag werd gepubliceerd.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.