house money capitalism fortune 12619

Draghi krijgt euro niet omlaag gepraat

De Europese Centrale Bank (ECB) is bezorgd over de stijging van de euro. Dat maakte ECB-president Mario Draghi tijdens zijn toelichting van het maandelijkse rentebesluit bekend.

De ECB liet weten dat het voorlopig geen wijzigingen doorvoert in het monetair beleid. De rentetarieven blijven vooralsnog op het historisch laag niveau waar ze reeds op stonden. Ook blijft de omvang van het opkoopprogramma staan op €60 miljard euro per maand.

Sterke euro zorgt voor problemen

Euro

Een besluit om hoe om te gaan met de sterke euro wordt vooralsnog vooruit geschoven. De opmars van de euro maakt het namelijk moeilijk om het monetaire beleid af te bouwen. Een sterke euro is namelijk slechts voor de concurrentiepositie van Europa. Producten uit Europa worden duurder waardoor de concurrentiepositie verlechterd. Daarnaast zorgt een sterke euro voor een goedkope import waardoor de munt een drukkend effect heeft op de inflatie.

De marktreactie op de toelichting van Draghi is eveneens vreemd. Terwijl iedereen (en Draghi) er waarschijnlijk van uit gingen dat de euro zou dalen na de opmerkingen van Draghi, steeg deze juist weer boven de $1,20. Hiermee geven financiële markten in principe aan dat de kans op afbouw van het monetaire beleid van de ECB nog wel eens op zich kan laten wachten.

Goud en zilver

Ondanks een duurder wordende euro dalen zowel goud als zilver niet na de uitspraken van Draghi. Zo noteert goud in euro’s op het moment van schrijven een lichte stijging van 0,17%, terwijl zilver stijgt met 0,36%. Dit is een positief signaal wat in het voordeel spreekt van zowel goud als zilver. Beide edelmetalen zijn in de afgelopen weken bezig aan opmars, die volgens Goldman Sachs doorgezet kan worden.

Belangrijk hierbij is dat indien je in goud en/of je zilver stapt je dit alléén doet in fysiek goud. Lees hier waarom.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.