top exporters countries 2017 d071

De grootste exporteurs ter wereld in kaart gebracht

Wie meer exporteert dan dat hij importeert, is een loser. Met deze economische filosofie sleept de Amerikaanse president Trump de wereld mee in een handelsoorlog. In een overzicht van HowMuch.net wordt duidelijk welke landen de grootste exporteurs zijn.

Amerika importeert sinds de jaren tachtig meer dan het exporteert. Het verschil, 566 miljard dollar in 2017, is het door Trump gehate handelstekort. Om daar een eind aan te maken, straft hij onder andere China en Europa met importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

exporteurs

De data die HowMuch.net gebruikt is afkomstig van de World Trade Organization. De WTO houdt de totale waarde bij van de fysieke goederen die elk land over de grens stuurt. De cijfers die we dus zien zijn exclusief geleverde diensten. Op de kaart is de grootte van elk land, afhankelijk van de waarde van de export. Deze benadering benadrukt de uitschieters en identificeert een aantal belangrijke trends.

Top 10 landen met de meeste export in 2017 ($)

  1. China: $ 2,263B
  2. Verenigde Staten: $ 1,547B
  3. Duitsland: $ 1,448B
  4. Japan: $ 698B
  5. Nederland: $ 652B
  6. Zuid-Korea: $ 574B
  7. Hong Kong: $ 550B
  8. Frankrijk: $ 535B
  9. Italië: $ 506B
  10. Verenigd Koninkrijk: $ 445b

Wat direct opvalt is de ongelijkheid binnen de internationale handel. Enkele landen domineren de top van de lijst, terwijl de rest ver achter valt. Zo exporteert China 32% meer dan de Verenigde Staten. De top 3 landen samen exporteren samen meer dan de rest van de top 10 landen (5,258B vs $ 3,960B).

Nederland

Wat ook interessant is, is hoe Nederland zich houdt tussen de andere grootmachten. Wat exporteert ons land naar de rest van de wereld waardoor het zo’n hoge positie kan innemen? Volgens data van de WTO blijkt dat Nederland voornamelijk zware machines en olie exporteert, die beide wijd verspreid over de internationale markt worden afgenomen.

Een ander opvallend gegeven is het feit dat verschillende landen in Zuidoost-Azië, die bekend staan vanwege hun export-afhankelijke economieën, nergens te bekennen zijn in de buurt van de top van de lijst. Zo zul je waarschijnlijk veel producten thuis vinden waarop staat ‘Made in Vietnam, Made in Malesië of Indonesië’. Geen van deze landen haalt een export van meer dan 250 miljard dollar.

Tot slot, het is gemakkelijk om de woorden van Trump te geloven, dat de VS een slachtoffer is en nauwelijks wat verkoopt aan de rest van de wereld. De kaart hierboven laat echter een iets ander beeld zien. Met meer dat 1,5 triljoen dollar aan export, heeft de Verenigde Staten heel veel te verliezen indien de handelsoorlog escaleert en uiteindelijk realiteit wordt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.