0y86gz4sT4O2ZQJIRWXE IMG 0476

“Danske Bank gebruikte goud in witwasschandaal”

Tijdens het hoogtepunt van het witwasschandaal rondom Danske Bank gaf de geldschieter zijn rijke klandizie het advies om goud te kopen om zo hun vermogen te verbergen. Dit meldt Bloomberg in de laatste onthullingen rondom de geplaagde bank.

De Estste afdeling van de bank, vertelde een groep selecte klanten die voornamelijk uit Rusland afkomstig waren, dat ze hun geld konden omzetten in goudstaven of munten. De Dankse Bank stelde dat het kopen van goud een hedge, is tegen risico’s. Ook gaf de bank aan dat op deze manier de ‘anonimiteit’ van de klanten gewaarborgd zou blijven. 

Witwasschandaal

Dankse Bank, die in heel Europa en in de VS momenteel wordt onderzocht, wordt verdacht van het witwassen van circa 220 miljard dollar tussen 2007 en 2015. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland gaan. 

Momenteel lopen nu in meerdere landen strafrechtelijke onderzoeken naar Danske Bank en de boetes voor de kwestie zouden volgens ingewijden in de miljarden euro’s kunnen lopen. De Europese Bankautoriteit (EBA) houdt daarnaast ook de rol van zowel de Estse als de Deense toezichthouders in de zaak tegen het licht.

Witwassen is de laatste tijd een steeds grotere thema die bij banken voor veel onrust zorgt. Zo trof onze de ING in 2018 een schikking van 775 miljoen euro met de Nederlandse overheid. Ook de Rabobank schikte in een witwasschandaal in de Verenigde Staten voor 298 miljoen euro. Daarnaast loopt momenteel een onderzoek naar de ABN Amro wegens witwassen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.