photo 1510390029596 48a748636713

China verbiedt nieuwe p2p-leenplatformen na protesten

In de afgelopen weken hebben er in China verschillende protesten plaatsgevonden naar aanleiding van de ineenstorting van de peer-2-peer leenmarkt. Door de aanhoudende onvrede onder de bevolking heeft Peking nu aangekondigd dat het nieuwe crowdleningen zal verbieden.

Het klinkt als een bijzonder kleine markt: p2p lending. Desondanks is het een van de grootste financiële markten in China. Analisten schatten dat de totale uitstaande schuld in de p2p leenmarkt neerkomt op 217 miljard dollar. Het bedrag is een optelsom van leningen afkomstig van ongeveer 2.000 digitale platformen waarop particuliere Chinese zonder tussenkomst van banken elkaar geld kunnen lenen.

De bedrijven, ook bekend als p2p, maakten gebruik van een unieke kans op de Chinese markt, omdat banken historisch gezien niet aan de meeste consumenten en kleine bedrijven lenen vanwege het ontbreken van een gevestigde credit score-systeem. Een gebrek aan regulering in de sector resulteerde in een golf van p2p-platforms, die in 2015 een piek bereikte van ongeveer 3.500, maar sindsdien is een groot aantal gesloten.

Al snel bleek dat het risico op wanbetaling bij deze vorm van leningen veel hoger is dan bij banken. Mede hierdoor ontstond er een uitstroom uit de verschillende p2p-platformen wat leidde tot een ineenstorting van de markt. Volgens het Online Lending House China kwamen in juli van dit jaar meer p2p-platformen in de problemen dan in heel het jaar 2017.

Op sociale media werd in China opgeroepen tot protesten en hier werd ook massaal gehoor aan gegeven. Vorige week probeerden verschillende investeerders die geld hadden verloren op de leenplatforms ook te protesteren in het financiële district van Peking , maar werden door de politie gedwongen om in bussen huiswaarts te keren.

10 maatregelen

De Chinese autoriteiten hebben na de massale protesten aangekondigd dat zij 10 maatregelen zullen invoeren om zo de beperkingen op de p2p-leningen te verhogen. Volgens het door de Chinese staat gerunde persbureau Xinhua omvatten de maatregelen onder andere het verbieden van nieuwe online leenplatformen en het verhogen van de wettelijke straf voor exploitanten van frauduleuze regelingen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.