oil pump jack sunset clouds silhouette 162568

China lanceert eerste olie future ooit

25 jaar geleden werd het plan voor het eerst geopperd. Nu is het werkelijkheid: maandag maakte China bekend dat het de allereerste Chinese olie future ooit lanceert.

De Shanghai International Energy Exchange lanceerde maandag de handel in futurescontracten voor ruwe olie, die worden verhandeld in yuan. De petro-yuan is hiermee geboren. Twintig minuten nadat de handel werd geopend vonden er 14.000 transacties plaats.

De futurecontracten die worden verhandeld moeten worden geleverd vanaf september 2018 tot maart 2019. De benchmarkprijzen van 15 verschillende contracten zijn vastgesteld op 416 yuan, 388 yuan en 375 yuan per vat.

olie

China is bezig is om de hegemonie van de Amerikaanse dollar te doorbreken. China heeft de Verenigde Staten in 2017 overtroffen als ’s werelds grootste importeur van ruwe olie. De verwachting is dat dit in de komende jaren verder zal stijgen. Zo stelt Sushant Gupta, directeur van Wood Mackenzie, dat hij een steile toename voorziet in de Chinese import voor ruwe olie.

Azië is inmiddels een van de belangrijkste markten voor olie. De stap van China om een eigen future te lanceren is volgens Gupta een duidelijk signaal dat China een actievere rol wil spelen bij het bepalen van de prijs voor ruwe olie.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.