photo 1551009175 15bdf9dcb580

Canadese bank Home Capital Group crasht met 60%

Afgelopen vrijdag kwam de Canadese bank, Home Capital Group, in serieuze problemen. Het aandeel van de bank daalde woensdag in slechts één dag tijd met maar liefst -60%. Vrijdag was er zelfs sprake van een bankrun toen 36% van de liquiditeit van de bank werd opgenomen door angstige spaarders.

Home Capital Group

Het aandeel van Home Capital Group kelderde nadat het bedrijf bekendmaakte dat het een noodlening  had verkregen van 2 miljard Canadese dollars. De lening is volgens het bericht afkomstig van een institutionele belegger en heeft een effectieve rente van maar liefst 22,5%.

“They did what appears to be to us a very expensive deal. Basically they blew up the income statement in order to save the balance sheet, which I guess if you’re facing an existential crisis is what you have to do.”

– David Baskin – Baskin Wealth Management Toronto

Analisten, waaronder David Baskin, stellen dat de noodlening vooralsnog uitstel van executie is. Binnen een jaar moet de volledige lening inclusief rente terugbetaald zijn. Ook andere hypotheekverstrekkers moesten het op de beurs ontgelden. Zo daalde Equitable Group Inc. met -32%, First National Financial Corp. met -8,5% en Street Capital Group Inc. met -7,5%. Mede hierdoor zijn economen bang voor verder verspreiding van het probleem in Canada waardoor de kans op een vastgoedzeepbel ontstaat.

Vastgoedzeepbel Canada

Al jaren waarschuwen verschillende experts voor een vastgoedzeepbel in Canada. De huizenprijzen in de belangrijkste Canadese steden Toronto en Vancouver stijgen maandelijks met ongekende bedragen. Volgens  een onderzoek van Deutsche Bank zijn de Canadese huizenprijzen zelfs met 63% overgewaardeerd. Zo stegen de huizenprijzen in Toronto, de grootste stad van Canada, in de afgelopen maand met 33% in vergelijking met een jaar eerder.

De Canadese huizenmarkt heeft in de afgelopen jaren te kampen gehad met een forse stijging van private schulden en een extreme groei in hypotheekleningen. Verschillende analisten waarschuwen voor gevaren voor de financiële sector zoals we die zagen in de Verenigde Staten in 2008 tijdens de subprime leningen.

De Canadese regering heeft verschillende poging ondernomen om de huizenmarkt te bedaren, waaronder een verkrapping van de leningsvoorwaarden. Daarnaast wordt gesproken om buitenlandse kopers extra te belasten wanneer zij vastgoed kopen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.