pexels photo 113885

Brexit onenigheid zorgt voor kabinetscrisis

Na de handelsoorlog, de crisis in Italië, de migrantenproblemen in Europa en de angst voor een ineenstorting van enkele opkomende markten begint de nieuwe week met een crisis die terug is van weggeweest: de Brexit. Zondagnacht diende de Brexit-minister David Davis zijn ontslag in, korte tijd later gevolgd door de onderminister van Brexit-zaken Steve Baker. Vandaag volgt de Britse minister van Buitenlandse zaken Boris Johson.

Beide heren geloven niet in de strategie van premier Therese May die opteert voor een ‘zachte’ Brexit. Volgens zowel Davis als Johnson verkoopt Groot-Brittanië haar huid te goedkoop.  “We geven te veel, te makkelijk weg”, lichtte David Davis vanochtend toe tijdens een toespraak over zijn besluit.

Binnen de Britse conservatieven is op dit moment een felle strijd bezig over de te volgen strategie met betrekking tot de Brexit. De ene kant van de partij – onder aanvoering van Boris Johnson – wil een volledige Brexit zonder enig akkoord. Premier Theresa May heeft een voorkeur voor een zachtere Brexit waarbij sommige deals met de Eurozone van kracht blijven.

Vrijdag kwam het kabinet tot overeenstemming om een zachtere brexit-strategie te gaan volgen en leek er weer eensgezindheid over de te voeren strategie. Maar nu maakte dus eerst Davis, daarna Steve Baker en nu ook Boris Johnson bekend, op te stappen.

Chaos compleet

Het ontslag van Boris Johnson is nog niet toegelicht door de (ex) minister van Buitenlandse Zaken. De minister had afgelopen weekeinde het voorstel van dat op tafel lag van Theresa May reeds afgedaan als ‘een grote drol’.

Dat er een gigantische kabinetscrisis op dit moment plaatsvindt is duidelijk. Boris Johnson maakte zijn besluit om op te stappen bekend een half uur voordat Theresa May het Lagerhuis toe zou spreken. Het is momenteel even afwachten wat voor effect het ontslag van Johnson heeft binnen de conservatieve partij.

Brexit

Brexit

Het Britse pond is hard gedaald sinds de bekendmaking van het ontslag van Johnson. Enkele grote bedrijven hebben aangekondigd dat zij uit het Verenigd Koninkrijk zullen vertrekken wanneer er voor een harde Brexit wordt gekozen. Onder andere Jaguar, Land Rover, Airbus, BMW en Philips hebben dit al aangegeven. De goudprijs uitgedrukt in Britse ponden stijgt met 1% naar aanleiding van alle onrust die is ontstaan.

Op het moment van schrijven is er een live debat gaande in het Britse Lagerhuis dat hier gevolg kan worden over de ontstane crisis.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.