pexels photo 210607

Beurzen wereldwijd kleuren donkerrood

De aandelenbeurzen beleven wederom een bijzonder slechte week. De slechte start deze week volgt op een slecht einde van afgelopen week.

Wereldwijd staan aandelenbeurzen onder druk nadat Donald Trump afgelopen week aankondigde dat Chinese goederen worden getroffen door een extra importheffing van 10 procent. Het zou gaan om goederen ter waarde van 300 miljard dollar. Maandag reageerde China op het besluit van Trump. De People’s Bank of China liet de waarde van de eigen munt zakken naar het laagste niveau in maar liefst 11 jaar tijd. 

De devaluatie van de yuan zorgt er voor dat het produceren in China relatief goedkoper wordt. Daardoor blijft het aanlokkelijk voor bedrijven om in China te produceren en niet – zoals Trump graag zou willen – in de VS. Daarnaast schort China de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op.

Vlucht uit aandelen

Door de nieuwe escalatie vluchten steeds meer beleggers uit aandelen naar veiligere beleggingen zoals goud of staatsobligaties. Zo steeg de goudprijs in de afgelopen dagen al met ruim 3 procent.

Maandag beleefde de Dow Jones-index een verlies van 2,9 procent; het grootste verlies van het jaar op een dag. De breder samengestelde S&P 500 verloor 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,2 procent. De nieuwe escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China heeft er voor gezorgd dat Amerikaanse aandelenbeurzen flink zijn gedaald ten opzichte van de recente all time highs.

Ook elders op de wereld was het niet veel beter. Zo daalde de AEX met 2,4 procent. Ook de AEX is al ruim 7 procent kwijt nadat deze twee weken geleden een nieuw hoogtepunt had bereikt. Ook de beurzen in Duitsland, Frankrijk en Engeland raakten allen 2,5 procent kwijt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.