photo 1508697014387 db70aad34f4d

BASF zorgt voor onrust op Europese beurzen

De aandelenbeurzen in Europa zien er dinsdag angstig uit na een winstwaarschuwing van het Duitse chemieconcern BASF. Omdat het bedrijf producten levert aan tal van sectoren en regio’s wordt het gezien als de zoveelste aanwijzing dat de economie aan het afkoelen is.

BASF verwacht dat de winst in het tweede kwartaal van dit jaar met maar liefst 71% daalt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarnaast verwacht het concern dat de EBIT voor heel 2019 daalt met meer dan 30 procent ten opzichte van 2018. Voorheen werd juist uitgegaan van een stijging van 10%.

Het aandeel van BASF stond dinsdagochtend 5,7% lager. Andere Europese chemieconcerns volgden waaronder Covestro -6,1%, Akzo Nobel -1,5%, Clariant -3,5% en Bayer -1,9%. De Duitse DAX staat door de daling van BASF ruim 1,2% lager, terwijl de Engelse FTSE100 0,5% inlevert. Ook de AEX levert -0,5% in.

De winstwaarschuwing die het bedrijf heeft afgegeven wordt voornamelijk veroorzaakt door twee belangrijke markten volgens het concern. Zo levert BASF een reeks chemicaliën aan de autoindustrie, zoals coatings. Door een daling van de wereldwijde productie in de autoindustrie (6% in het eerste kwartaal wereldwijd en 13% in China door de handelsoorlog met de VS) loopt de omzet van het chemieconcern een flinke deuk op.

Naast de autoindustrie, verkoopt het chemieconcern ook meststoffen, pesticiden en zaden aan Amerikaanse boeren. Door extreme weersomstandigheden én wederom de handelsoorlog tussen de VS en China heeft BASF ook flink te lijden in deze sector.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.