photo 1549314662 c81dcbec48a8

Bank of England betrokken bij Libor fraude

Panorama zegt te beschikken over opnames uit 2008 waarin Barclays bankiers bespreken dat ze door de Bank of England onder druk worden gezet om de Libor-rente te verlagen.

De Engelse centrale bank staat in de schijnwerpers nadat uit telefoongesprekken is gebleken dat de Bank of England betrokken is geweest bij het vaststellen van de Libor rente bij Barclays.

Het BBC programma Panorama zegt over opnames te beschikken uit 2008 die deze claim hard kunnen maken. In het gesprek tussen twee bankiers bij Barclays zegt de ene bankier dat zowel de de Engelse regering als de Bank of England druk uitoefenen op de bank om de Libor rente die Barclays aanbiedt verder te verlagen.

Libor

LIBOR is de afkorting van London Interbank Offered Rate. De LIBOR is een gemiddeld rente tarief waartegen een groot aantal internationale banken in Londen leningen aan elkaar wil verstrekken. Daarnaast is het een van de belangrijkste benchmarks die helpt bij het bepalen van de rente waartegen de rente voor consumenten wordt bepaald.

Een belangrijk onderdeel van de opnames  is vrijgegeven door de BBC:

Mark Dearlove to Peter Johnson: “The bottom line is you’re going to absolutely hate this … but we’ve had some very serious pressure from the U.K. government and the Bank of England about pushing our Libors lower.”

Johnson says, “OK. So I’ll push them below a realistic level of where I think I can get money?”

Dearlove replies, “Absolutely. The fact of the matter is that we’ve got the Bank of England, all sorts of people involved in the whole thing… I am as reluctant as you are… these guys have just turned around and said just do it.”

Johnson, een 35-jarige Barclays bankier, pleitte in oktober 2014 schuldig te zijn aan het manipuleren van de rente. Hij werd veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf vanwege zijn aandeel in de Libor-affaire. In het verleden heeft het Libor schandaal na de kredietcrisis van 2008 verschillende banken een boete opgeleverd van enkele honderden miljoenen euro’s.Daarnaast zijn ook enkele bankiers veroordeeld tot gevangenisstraffen.

De BBC stelt dat de opnames van Panorama bewijzen dat de Bank of England nauw betrokken is geweest bij het verlagen van de Libor rente. Een lid van het Britse ministerie van Financiën, Chris Philp, liet via twitter weten dat hij de opnames van BBC heeft gezien en dat het bewijs tegen de Bank of England ‘explosief’ is. Volgens hem is dringend onderzoek nodig. Wordt vervolgd..

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 806 reviews.