photo 1544609442 26c059e02c7c

Bail-out voor grootste Oekraïense bank

De grootste bank van Oekraïne, de Privatbank, krijgt een bail-out van de Oekraïnse regering om zo een totale instorting van het financiële systeem in het land te voorkomen. Dit heeft de Oekraïnse regering bekend gemaakt. De bail-out van de Oekraïnse regering betekent dat de belastingbetaler in de EU, en met name de Nederlander, zal bijdragen aan de redding van de bank.

Privatbank is de grootste bank van het land en wordt voor de volle 100 procent eigendom van de staat. Ongeveer 30 procent van al het spaargeld in Oekraine is in handen van Privatbank. Daarnaast gaat bijna 75 procent van alle betaaltransacties via de bank.

‘The government says it proceeds from the fact that the responsible decision it has taken has saved both PrivatBank and the entire Ukrainian banking system.’

$5,6 miljard

Volgens een analyse van de Wall Street Journal heeft de bank accuut geld nodig. De bank heeft een gat in de balans van $5,6 miljard. De bail-out vindt volgens berichten van het Financieel Dagblad plaats in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft in de afgelopen jaren toegezegd Oekraine $17 miljard te lenen.

Europese belastingbetaler betaalt redding Privatbank

Aangezien Oekraïne op dit moment niet de benodigde $5,6 miljard heeft om Privatbank te redden, betekent dit dat de Europese belastingbetaler op zal draaien voor het faillissement. De timing van Mark Rutte om het associatieverdrag met Oekraine alsnog te ondertekenen kon dan ook niet beter getimed zijn voor het land.

Het land gaat dus ook geld krijgen van Nederland. Wij zijn immers de grootste nettobetaler in de EU. Hoe gaat dat in zijn werk en wie zijn de mensen achter deze bank eigenlijk? Lees hier een longread van de heren van 925 geschreven door Arno Wellens.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.