photo 1584111679018 5c24cbd563cd

Arizona dichtbij accepteren van goud & zilver als wettig betaalmiddel

Een wetsvoorstel in Arizona dat een einde moet maken aan vermogenswinstbelasting op goud en zilver, en het gebruik van deze edelmetalen als wettig betaalmiddel moet aanmoedigen, is aangenomen.

Republikein Mark Finchem introduceerde het wetsvoorstel (HB2014) op 9 januari. De wet moet voorkomen dat de staat belastingen kan innen op inkomsten ‘afgeleid uit de uitwisseling van een wettig betaalmiddel voor een andere vorm van een wettig betaalmiddel’. Het wetsvoorstel werd aangenomen door een 5-0 stemming, met vier leden die zich onthielden van stemming.

Het wetsvoorstel definieert een wettig betaalmiddel als “a medium of exchange, including specie, that is authorized by the United States Constitution or Congress for the payment of debts, public charges, taxes and dues.” De term ‘specie’ in de grondwet refereert hierbij naar munten waarin edelmetalen zijn verwerkt, goud of zilver dus. Het aannemen van het wetsvoorstel betekent in feite dat goud en zilveren munten als geld worden behandeld.

Stap vooruit

Onder de huidige wet van de staat Arizona, zijn goud en zilver (zoals overal ter wereld), onderworpen aan vermogenswinstbelasting. Wanneer de koopkracht van de valuta waartegen de gouden/zilveren munt is gekocht daalt, dan stijgt de waarde van dezelfde gouden/zilveren munt. Over de stijging (die in de ogen van de belastingdienst als ‘winst’ wordt gezien) dient dan een belasting te worden betaald. Volgens het wetsvoorstel is dit oneerlijk aangezien gouden/zilveren munten ook wettige betaalmiddelen zijn.

Het aannemen van het wetsvoorstel is een belangrijke stap in de richting van concurrentie voor fiat geld. Burgers van Arizona zijn nu in staat om de eeuwenoude beproefde stabiliteit van goud en zilver te verkiezen boven het snel devaluerende papieren geldsysteem te verkiezen. Door HB2014 hebben inwoners van de staat Arizona voortaan de keuzevrijheid om hun koopkracht veilig te stellen in goud en/of zilver.

Achtergrond

Op dit moment moeten alle schulden en belastingen in de staat Arizona worden betaald met ofwel Federal Reserve Notes (dollars), of met munten uitgegeven door de US Treasury. Echter staat in artikel 1, lid 10 van de Grondwet van de Verenigde staten, het volgende: “No State shall…make any Thing but gold and silver Coin a Tender in Payment of Debts.”

Het nieuwe wetsvoorstel neemt dus een stap richting een grondwettelijke eis die decennialang genegeerd is in elke staat in de Verenigde Staten. Een dergelijke stap kan het monopolie van de Federal Reserve in gevaar brengen doordat het de concurrentiepositie van de dollar als monetair betaalsysteem ondermijnt. Het is dus afwachten hoe de centrale bank van de Verenigde Staten hierop zal reageren.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.