photo 1508697014387 db70aad34f4d

Alarmbellen rinkelen in Zuid-Europa

Het rommelt wederom in Europa en met name Zuid-Europa. In de afgelopen weken is de rente van Franse, Italiaanse en Griekse staatsobligaties enorm hard gestegen.

Griekenland

De Griekse crisis is weer volledig terug. Afgelopen week lekte een rapport uit van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarin de Griekse overheidsschuld werd betiteld als ‘explosief’. Indien het IMF niet meer bereid is om mee te helpen met de Griekse schulden, dan trekken ook de eurolanden zich terug.

De Griekse regering is slechts een derde van alle afspraken die zijn gemaakt met de geldschieters nagekomen. In Athene weigeren ze nu de pensioenen verder te verlagen en de inkomstenbelasting te verhogen. Inmiddels is de schuldenlast in Griekenland gestegen naar 180% van het Bruto Nationaal Product. Volgens het IMF kan dit percentage in de komende 40 jaar, stijgen naar een weerzinwekkende 270% van het BNP.

Obligatiespread Duitsland vs Griekenland

Het IMF stelt dan ook een kwijtschelding voor, om de problemen in het land het hoofd te kunnen bieden. De eurolanden zijn hier huiverig voor omdat ze bang zijn dat de rest van Zuid-Europa hetzelfde zullen gaan eisen.

Frankrijk

De Franse verkiezingen staan voor de deur. De kans op een overwinning van Marine Le Pen is volgens verschillende peilingen groot. Helemaal nadat de andere presidentskandidaat, Francois Fillon, in opspraak is geraakt na ‘Penelope Gate’. Fillon heeft volgens een Franse krant zijn vrouw en kinderen € 900.000 betaald voor parlementair werk dat ze nooit hebben gedaan.

Mede hierdoor steeg de Franse tienjarige rente van 0,1% in september 2016, naar 1,07% nu. Door het schandaal rondom Fillon zal Marine Le Pen volgens de peilingen de eerste ronde winnen. Fillon was de gedoodverfde kandidaat om het in de tweede ronde op te nemen tegen Le Pen.

Obligatiespread Duitsland vs Frankrijk

Marine Le Pen heeft afgelopen weekend haar programma gepresenteerd. Hierin staat onder andere dat zij wil dat Frankrijk de eurozone verlaat, dat de Franse franc terugkeert én dat de Franse centrale bank extra francs gaat drukken. Dit zal de munt goedkoper maken wat zal leiden tot inflatie.

Italië

Ook de problemen in Italië stapelen zich op. De Italiaanse werkloosheid blijft steken op 12%, de jeugdwerkloosheid is meer dan 40%. Het consumentenvertrouwen en de detailhandelsverkopen dalen én vervroegde verkiezingen lijken steeds waarschijnlijker.

Daarnaast lijken alle inspanningen om oplossingen te bedenken voor de noodlijdenden bankensector in het land steeds te mislukken. Kortom, zowel de Italiaanse economie als het bancaire systeem in het land slagen er niet in om zich van de Zuid-Europese malaise te ontdoen. De Italiaanse rente steeg van 1,1% naar 2,25%.

Europese aandelen gedumpt

Door de penibele situatie in Zuid-Europa zijn beleggers ook angstig geworden. Zo heeft ’s werelds grootste actief beheerde obligatiefonds, TCW, haar blootstelling aan Europese bankaandelen teruggeschroefd.

Volgens de Chief Investment Officer, Tad Rivelle, zijn Europese aandelen “excessively risky.” Het bedrijf begon haar blootstelling aan Europese banken af te bouwen sinds de Brexit stemming. Rivelle voegt er aan toe dat er een 50% kans bestaat op een wereldwijde recessie in de komende 2 jaar. Mede hierdoor is elke prikkel om te investeren in Europa en de Europese bankensector in de periode volledig verdwenen.

Naast de hierboven genoemde problemen zijn er elders in Europa ook verschillende uitdagingen die dit jaar nog aan bod zullen komen. Hieronder een overzicht van alle belangrijke punten die dit jaar in Europa ongetwijfeld voor spannende tijden zullen gaan zorgen.

europa

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.