photo 1501167786227 4cba60f6d58f

LIBOR rente verdwijnt in 2021

De belangrijkste referentierente ter wereld, de LIBOR, verdwijnt. De Britse toezichthouder, de Financial Conduct Authority (FCA) heeft dit vandaag bekendgemaakt. Het Libor systeem wordt in 2021 uitgefaseerd en vervangen door een nieuw systeem.

De LIBOR, voluit de Londen InterBank Offered Rate, is een referentierente dat banken gebruiken om elkaar geld te lenen. De rente geldt als een standaard die wereldwijd gebruikt wordt, zowel tussen banken onderling als voor kredietverlening. In totaal is de LIBOR rente de graadmeter voor meer dan 350.000 miljard dollar aan financiële producten.

Het systeem is echter niet onomstreden. Zo is gebleken dat verschillende banken waaronder de Rabobank de rentetarieven jarenlang hebben gemanipuleerd. In totaal hebben verschillende banken €9 miljard aan boetes betaald en zijn verschillende bankiers veroordeeld tot gevangenisstraffen.

LIBOR

De topman van de FCA, Andrew Bailey, stelt in een verklaring dat het LIBOR systeem niet langer houdbaar is omdat het onbetrouwbaar is en het te weinig transparantie biedt. De Britse toezichthouder wil een alternatief systeem geleidelijk gaan invoeren dat meer zekerheid biedt en beter afgestemd is op de markten.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.