photo 1561456662 bcece3b56172

Italiaanse “nee” maakt geen indruk op financiële markten

Het “nee” uit Italië zorgt vooralsnog niet voor paniek op de financiële markten. In aanloop naar de verkiezingen verwachtten analisten dat een ‘nee’ uit Italië beleggers en beurzen veel geld zou kosten. In Azië sloten de beurzen wel lager. In Europa heeft de uitslag van het referendum nauwelijks effect.

Europa & Azië

De AEX opende op een verlies van ’slechts’ een half procent, daarnaast was het verlies slechts van korte duur. Op het moment van schrijven noteert de Amsterdamse beurs een winst van 1 procent. Ook in Frankfurt, Londen en Parijs is het sentiment vooralsnog positief. Alleen de Italiaanse beurs, de Borsa Italiana, staat op een kleine min van -0,22 procent.

In Azië gingen de beurzen wel omlaag. De Japanse Nikkei-index sloot de dag met bijna 1 procent lager, terwijl ook in Hongkong de koersen de dag in mineur eindigden. Omdat de beurzen in Azië open waren tijdens het bekend worden van de uitslag was het effect van het referendum hier het duidelijkst merkbaar.

Euro onder druk

Italië referendum

Toen zondagavond na 23:00 de eerste resultaten bekend werden en duidelijk werd dat de Italianen massaal voor een ‘nee’ kozen, daalde de euro scherp met bijna 1,5 procent. De munt ging van 1,065 naar 1,052. Op het moment van schrijven heeft de munt echter wonderbaarlijk genoeg geplust tot een koers van $1,068.

Goud & Zilver

De goudprijs in euro’s schoot na de opening van de beurs direct met 1,8% omhoog vanwege de harde landing van de euro. Nu de euro weer is gestabiliseerd en zelfs een lichte plus vertoont staat het edelmetaal weer onder druk, en noteert goud 1,3 procent lager op een prijs van €35.018 per kilo. Ook zilver laat een vergelijkbaar patroon zien en staat op het moment van schrijven  1,16 procent lager op een prijs van €500 per kilo.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.