fighter jet fighter aircraft f 16 falcon aircraft 76971

India en Pakistan op rand van oorlog

De spanning tussen India en Pakistan heeft vandaag het kookpunt bereikt. Pakistan heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Kasjmir, waarbij twee vliegtuigen van India zijn neergehaald. Een woordvoerder van het Pakistaanse leger claimt dat 2 piloten uit India zijn gevangengenomen. Tegelijkertijd claimt India dat het een vliegtuig van Pakistan uit de lucht heeft geschoten.

Een van de piloten uit India is gewond naar een militair hospitaal overgebracht, de ander is in gevangenschap genomen. Pakistan heeft naar aanleiding van de spanningen tussen de buurlanden het luchtruim tot nader order gesloten. India op zijn beurt heeft zes luchthavens van het land gesloten.

Kashmir

India

Toen de Britten hun kolonie eind jaren 40 verlieten, werd Kashmir verdeeld tussen het islamitische Pakistan en het hindoeïstische India. Beide landen eisen echter het hele gebied op en er hebben sindsdien oorlogen plaatsgevonden, de laatste in 1999, toen beide landen al over kernwapens beschikten.

In Indiaas Kashmir is een meerderheid van de bevolking islamitisch. Daar zijn al duizenden doden gevallen in de strijd voor zelfbeschikking of aansluiting bij Pakistan. India beschuldigt Pakistan ervan separatisten en terroristen in dat gebied te steunen.

Aanval India

De Pakistaanse aanval van vanochtend geldt als reactie op aanvallen van Indiase gevechtsvliegtuigen in Pakistan op dinsdag. Het was voor het eerst dat India een aanval uitvoert op Pakistaans grondgebied sinds de oorlog tussen beide landen van 1971. De aanval van India was gericht op militanten van Jaish Mohammed, een groepering die op 14 februari een aanslag pleegde in Kasjmir, waarbij meer dan 40 militairen uit India omkwamen.

Nieuwe oorlog?

Na de aanval van India beloofde Pakistan al dat het hard terug zou slaan en vanochtend heeft het land daad bij woord gevoegd. Het land heeft tevens gezegd dat het overweegt om kernwapens in te zetten. In een verklaring laat het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het land van zijn recht heeft gebruikgemaakt om zichzelf te verdedigen. “Wij willen geen escalatie, maar we zijn volledig voorbereid mocht dat nodig zijn.”

Beide landen beschikken overigens over kernwapens. Een woordvoerder van een speciale commissie die gaat over de inzet van kernwapens stelt tegenover media dat de leden vandaag bij elkaar komen. ,,En jullie weten allemaal wat dat betekent’’, zegt hij erbij.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.