photo 1593115057322 e94b77572f20

IMF-baas Lagarde schuldig, geen straf

In een langslepende fraudezaak is de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, schuldig bevonden aan nalatigheid. Ze krijgt echter geen straf opgelegd en ook géén strafblad. Reden? Haar ‘persoonlijkheid’ en ‘internationale reputatie’.

Slepende rechtszaak

Lagarde is veroordeeld wegens nalatigheid in een zaak rondom zakenman Bernard Tapie. De zakenman verkocht in 1993 zijn Adidas aandelen aan de Franse bank Crédit Lyonnais. De zakenman begon daarna een rechtszaak, aangezien de bank (die inmiddels failliet is) hem had bedrogen door de aandelen later voor veel meer geld te verkopen.

Lagarde, was toentertijd minister van Financiën in Frankrijk en wees een bemiddelaar aan tussen beide partijen. De uitkomst van de zaak leverde Bernard Tapie een schadevergoeding op van ruim € 400 miljoen.

Vriendjespolitiek

Het vermoeden speelde dat tijdens de bemiddeling tussen beide partijen sprake was van fraude. Zo was Bernard Tapie goed bevriend met de voorzitter van de commissie die de zaak behandelde en het bedrag uiteindelijk toekende. Daarnaast was Tapie ook goed bevriend met Sarkozy, destijds presidentskandidaat in Frankrijk.

Het Hof van Justitie verwijt Lagarde nu dat zij nalatig is geweest door als minister van Financien niet in beroep te gaan tegen de zaak. Indien zij dit wel zou hebben gedaan, dan was volgens het Hof de fraude eerder aan het licht zijn gekomen.

Volledige steun IMF ondanks veroordeling

Ondanks haar veroordeling houdt Christine Lagarde de steun van het IMF en de volledige steun van het bestuur. Hierdoor kan ze aanblijven als hoofd van het IMF.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.