photo 1549314662 c81dcbec48a8

Groot-Brittannië gaat voor harde Brexit

Groot-Brittannië gaat voor een harde en volledige Brexit. Dit heeft de Britse premier Theresa May zojuist in een toespraak uiteengezet. Het land zal na de Brexit geen deel meer uitmaken van de Europese interne markt, ook niet gedeeltelijk, aldus de premier.

Brexit means Brexit

Al maanden stelt Theresa May dat een ‘Brexit means Brexit”, en vandaag legde ze tegenover een zaal vol met journalisten uit wat dat inhoudt. Groot-Brittanie moet een nieuwe relatie aangaan met de Europese Unie.

We do not seek to adopt a model already enjoyed by other countries. We do not seek to hold on to bits of membership as we leave. No. The United Kingdom is leaving the European Union and my job is to get the right deal for Britain. 

– Theresa May

Het Brexit-plan van May omhelst 12 thema’s die in de komende maanden uitvoerig aan bod zullen komen. Dit zijn de 12 thema’s:

 • Zekerheid geven over het Brexit-proces
 • Controle over eigen wetten
 • Banden verstevigen met de andere landen van het Verenigd Koninkrijk
 • Geen extra grensbewaking met Ierland
 • Zeggenschap over immigratie vanuit de Europese Unie
 • Behoud van rechten voor EU-immigranten en vice versa
 • Bescherming van de rechten van arbeiders
 • Vrijhandel met de Europese Unie door een handelsakkoord
 • Nieuwe handelsakkoorden met andere landen
 • Voorloper worden op het gebied van wetenschap en innovatie
 • Samenwerking op het gebied van criminaliteit- en terreurbestrijding
 • Een soepel en ordentelijk vertrek uit de EU

Nieuwe douaneovereenkomst

Theresa May wil wel een nieuwe douaneovereenkomst sluiten met de EU. Hierdoor moet de handel in goederen en diensten tussen beide regio’s zo soepel mogelijk verlopen. Ook wil het land nieuwe internationale handelsverdragen sluiten met zowel oude als nieuwe vrienden. Trump heeft May reeds een snelle handelsovereenkomst beloofd zodra hij ingezworen wordt als president.

Britse Pond

Door de harde opstelling van Groot-Brittannië is de onrust op de financiële markten flink opgelaaid. Zo staan vandaag alle Europese beurzen in het rood.

Het pond heeft in de afgelopen dagen ook flink ingeleverd tegenover andere belangrijke valuta. Toen de eerste berichten afgelopen dagen uitlekten dat May voor een harde Brexit zou kiezen daalde 1 Britse pond tot een dieptepunt van 1,19 dollar. Dit is de laagste waarde sinds 7 oktober 2016, toen een ‘flash crash’ het pond deed duikelen tot 1,1840 dollar.

Pond stijgt na toezegging May

Pond

De premier beloofde aan het einde van haar toespraak dat het Britse parlement (het hogerhuis én lagerhuis) goedkeuring moeten geven aan de Brexit. Beleggers pikken dit bericht op als een kans dat de harde opstelling van May wellicht nog zal worden afgezwakt tijdens de stemming in het parlement. Mede hierdoor veerde het pond tegenover zowel de dollar alsook de euro op nadat May deze toezegging deed.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.