pexels photo 113885

Franse verkiezingen kunnen Europa in crisis storten

De Franse verkiezingen van aanstaande zondag zijn dé drijfveer voor bijna alle financiële markten deze week. Volgens verschillende polls worden het zeer spannende verkiezingen waarbij een favoriet op voorhand niet kan worden uitgekozen. Daarnaast zorgen de uitslagen van zowel de Brexit als de Amerikaanse verkiezingen voor nog meer onzekerheid rondom de Franse verkiezingen.

De grootste angst op de financiële markten is het scenario waarbij Marine Le Pen (extreemrechts) óf Jean-Luc Mélenchon (extreemlinks) beiden doorgaan naar de tweede ronde. Zowel Le Pen als Mélenchon zijn zeer anti-Europa waardoor een ‘Frexit’, een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie weer op de agenda terecht zal komen. Een dergelijk scenario betekent in feite het einde van de Europese Unie zoals we die kennen. Het effect hiervan op de euro spreekt voor zich.

http---www.ft.com-fastft-files-2017-02-Frenchgerman1

Dat de nervositeit onder beleggers er goed in zit is zichtbaar in de spread tussen Franse en Duitse tienjaarsleningen. Een dergelijke spread zagen we voor het laatste tijdens de Eurocrisis. Ook de spread van de volatiliteit tussen de euro en de dollar hebben we zien stijgen. Deze is gestegen tot een recordhoogte van 6,35%. Het hoogste punt sinds de financiële crisis van 2008 en de val van Lehman.

Mélenchon

Tot voor kort leek de radicaal-linkse kandidaat Mélenchon kansloos. De laatste weken stijgt hij echter sterk in verschillende peilingen. Met zijn plannen om de armoede te bestrijden scoort hij goed bij de ontevreden Fransen. Zijn plannen, hoe extreem ook, slaan aan bij een groot deel van de bevolking.

De 65-jarige Mélenchon is van plan om in vijf jaar tijd 270 miljard extra uit te geven. Hij beloofd onder andere het volgende:

  • 3,5 miljoen nieuwe banen creëren
  • De pensioenleeftijd moet terug naar 60 jaar
  • Herinvoering van een 35-urige werkweek en onderzoek naar een 32-urige werkweek van 4 dagen
  • Het minimuminkomen moet omhoog met 16 procent
  • Nutsbedrijven moeten worden genationaliseerd
  • Een 100% duurzaam energiebeleid. De geldkraan voor fossiele brandstoffen moet volledig dicht
  • Afstappen van het vrije verkeer van goederen en kapitaal in de EU, kiezen voor ‘solidair protectionisme’ waarbij lokale productie wordt beschermd

Daarnaast moet Frankrijk uit de NAVO stappen en toenadering zoeken tot Rusland. Ook over de Europese Unie is hij duidelijk. Wanneer de Europese begrotingsregels niet verdwijnen dan zegt hij namens Frankrijk alle EU-afspraken op. Het meest opzienbarende plan van Mélenchon is de belasting die rijken moeten gaan betalen. Wie meer verdient dan €400.000 per jaar, betaalt 100% over elke euro.

Le Pen

Het programma van Le Pen is ondertussen wel bekend. Zo wil Le Pen een referendum over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie. Le Pen is hiermee een sterke voorstander van een ‘Frexit’ of op zijn minst een vertrek uit de euro en de herintrede van de Franse franc.

Bescherming tegen een dalende Euro

De eerste ronde van de verkiezingen vindt plaats op zondag 23 april. Indien geen enkele kandidaat een meerderheid heeft, vindt er een tweede ronde plaats op zondag 7 mei. Wat zou er gebeuren indien Le Pen of Mélenchon zou worden gekozen? Hoewel niemand de uitkomst kan voorspellen kunnen we aannemen dat de nervositeit én volatiliteit zal toenemen. Hierbij zien wij handelsmogelijkheden voor goud.

Indien Le Pen óf Mélenchon wint, dan kan dit positief uitpakken voor zowel goud als zilver. In tijden van onzekerheid zien we vaker een vlucht richting deze veilige havens. Dit zagen we ook in de afgelopen weken toen Syrië werd aangevallen. Ook tijdens de Brexit zagen we dit heel sterk.

Daarnaast zal de waarde van de euro onder druk komen te staan indien een van de kandidaten wint, of beide kandidaten doorstromen naar de tweede ronde. Zo concludeert persbureau Reuters op basis van een analyse van de prognoses van 70 valutastrategen. Volgens het onderzoek daalt de euro met 5%, terwijl de meest pessimistische experts uitgaan van een daling van 15%.

Dit zal tevens zorgen voor een grotere stijging van goud en zilver gezien beide edelmetalen ook in euro’s worden uitgedrukt. Wilt u het risico tegen een dalende euro indekken door goud en zilver te kopen? Bestel dan vandaag nog goud en/of zilver simpel en snel via onze webshop. Mochten er nog vragen zijn dan staan wij klaar om deze te beantwoorden. Als afsluiter nog een video waarin perfect wordt uitgelegd wat de Franse verkiezingen inhouden én kunnen betekenen voor de toekomst van Europa.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.