photo 1577583211698 b3b892b363fe

Fed verhoogt rente, goud en zilver stijgen

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, heeft woensdag zoals verwacht de rente verhoogd met 25 basispunten van 0,75 naar 1%. Het is de derde renteverhoging in 15 maanden tijd. De laatste renteverhoging was in december vorig jaar.

De renteverhoging werd verwacht door de markten. Zo waren er genoeg signalen vooraf waaruit bleek dat de Fed de rente zou verhogen, waaronder het laatste banencijfer. Naast het rentebesluit kwam Fed-president Janet Yellen ook met nieuwe ramingen over de Amerikaanse economie. De centrale bank gaat uit van een economische groei van 2,1% dit jaar én volgend jaar. De werkloosheid blijft op het lage niveau van 4,5% én de inflatie komt dit jaar uit op 1,9%. In 2018 en 2019 verwacht de Fed dat de inflatie zal stabiliseren rond de koers van 2%.

Goud en zilver stijgen

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat edelmetalen dalen bij een renteverhoging, is het voor de derde opeenvolgende keer dat beide edelmetalen stijgen na een renteverhoging. Zo steeg goud direct na de bekendmaking van het rentebesluit met 2%, terwijl zilver steeg met 3%. Hieronder een opsomming van wat waarschijnlijk achter de opwaartse beweging van beide edelmetalen zit.

Fed-rente-goud-en-zilver-2017-16-3

Ten eerste zou het heel goed kunnen zijn dat we getuigen waren van het welbekende “sell the rumor, buy the news”. Zo zagen we in de afgelopen week een flinke daling voor zowel goud als zilver. Deze daling werd in gang gezet nadat de geluiden voor een renteverhoging van de Fed begin deze maand steeds luider werden. Het commentaar van Fed-voorzitter Janet Yellen kan de zenuwen van goud- én zilverbeleggers verder hebben gekalmeerd, aangezien het geen grote verrassingen bevatte. Wall Street hield en houdt rekening met 3 renteverhogingen dit jaar, en uit het commentaar van Yellen bleek niet dat verdere stijgingen dit jaar nodig zijn. Zo merkte Yellen onder andere dat het inflatiecijfer in 2018 en 2019 zal stabiliseren rond het beoogde niveau van 2%. Wat een langzame maar gestage renteverhoging van de Fed rechtvaardigt.

Ten tweede kwam het als een verrassing aan dat er geen eensgezindheid was binnen het comité van Fed-beleidsbepalers. Zo was er één tegenstem, die van Neel Kashkari. Het hebben van een afwijkende mening zo vroeg in de koers-cyclus van een renteverhoging zou er op kunnen duiden dat de Fed wat langzamer zal bewegen richting het beoogde doel van een rente van 3%. Dit laat zien dat het neerwaarts potentieel voor zowel goud en zilver bijzonder klein is. Iets wat veel mensen aanspreekt die hun vermogen willen beschermen in deze roerige tijden.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.