Waarom Platina & palladium kopen?

Waarom Platina?

Platina als edelmetaal wordt vaak door beleggers genegeerd. Desondanks is het voor beleggers die hun toevlucht zoeken in edelmetalen interessant om te kijken naar platina. Platina kent vele industriële toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren van diesel auto’s. Naast de autoindustrie wordt platina ook gebruikt in de medische industrie. Zo speelt het edelmetaal een essentiële rol bij de bestrijding van enkele vormen van kanker. Ook wordt het verwerkt in gehoorapparaten. In laboratoria wordt platinadraad gebruikt voor elektroden.

Daarnaast wordt platina ook gebruikt tijdens de productie van allerlei consumptiegoederen. Denk hierbij aan computers en LCD-schermen. Ook Zwitserse horlogemakers maken steeds meer gebruik van platina. Zij roemen de onverwoestbare kwaliteiten van het edelmetaal en geven hun producten met platina een extra prestigieus imago. Met zoveel vraag naar het edelmetaal is de groeiende interesse vanuit investeerders niet vreemd. Ook het feit dat platina (tot 2013) duurder was dan goud, zorgt er voor dat veel investeerders ook naar dit edelmetaal kijken.

Wist je dat?

  • Platina zeldzamer is dan goud. De jaarlijkse aanvoer van platina is zowat 130.000 kg, amper 6% van de totale wereldproductie aan goud uit goudmijnen
  • Voor één troy ounce, dat gelijk staat aan 31,1 gram, moet maar liefst 10 ton erts naar boven worden gehaald. Een proces dat acht weken duurt en zeer arbeidsintensief is.
  • Al het platina ooit ter wereld geproduceerd, in een kamer past van 25 m²
  • Platina 11% dichter is van samenstelling dan goud
  • Platina meer industriële toepassingen heeft dan goud en zilver. Meer dan 50% van de platinaproductie gaat naar de industrie
  • Toen de Tweede Wereldoorlog begon, de Amerikaanse regering platina als een strategisch metaal verklaarde, en het gebruik van het edelmetaal in niet-militaire toepassingen zoals juwelen werd verboden?

Vraag & Aanbod

De cijfers rondom vraag en aanbod van het edelmetaal laten een duidelijk koopsignaal zien. Zo wordt er slechts 2.800 ton platina wereldwijd geproduceerd. Daarnaast gebeurt dit ook voornamelijk in regionen waar het momenteel politiek instabiel is. Circa 80% van alle platina productie vindt plaats in Zuid-Afrika en Rusland. Daarnaast zien we dat in de afgelopen 3 jaar de vraag telkens groter was dan het aanbod. Dit tekort zal ook in de komende jaren aanhouden.

Platina is dus zeldzaam. Het edelmetaal is 20 keer zeldzamer dan goud. Net als goud zal platina nooit gaan oxideren of verkleuren. Het heeft een witgrijze kleur en een nog grotere dichtheid dan goud. Het smeltpunt van goud ligt rond de 1000 °C en dat van palladium bij 2045 °C.

Vooruitzichten Platina

In 2017 beleefde platina een vlak jaar. Het edelmetaal steeg nauwelijks. Voornamelijk door verschillende dieselschandalen en het feit dat de vraag naar platina sieraden daalde. Desondanks verwachten analisten dat het edelmetaal in de komende jaren zal gaan stijgen. Zo stelt ABN-Amro in een rapport dat de prijs van platina zal stijgen. Ook uit een rapport van Johnson Matthey, een vooraanstaand onderzoeksbureau over platina en palladium, wordt gesteld dat de vraag naar platina zal blijven stijgen. Wat de prijs uiteindelijk ten goede zal komen.

Goud-platina ratio 1990-2018

Platina wordt ook wel het goud van de rijken genoemd. Maar platina wordt op dit moment verhandeld tegen een historische korting ten opzichte van goud. Wanneer we kijken naar de huidige goud-platina ratio dan zien we dat deze momenteel 1,38 weergeeft. Dit houdt in dat platina ten opzichte van goud te goedkoop is, en goud ten opzichte van platina te duur is. Platina is historisch gezien bijna altijd duurder geweest dan goud, maar de laatste 3 jaar zijn de rollen omgedraaid. Zelden stond de ratio zo hoog aangezien de ratio over de afgelopen 28 jaar gemiddeld 0.82 aangeeft.

Waarom Palladium?

Palladium is het meest zeldzame edelmetaal ter wereld. Het edelmetaal is lid van de Platina Group Metals, de zogenaamd PGM’s. Deze bestaan verder uit platina, rhodium, iridium, osmium en ruthenium. Al deze metalen worden gebruikt in de autoindustrie, medische sector, sieraden en in verschillende soorten elektronica.

Palladium is vele malen zeldzamer dan platina. Afgelopen jaar is de interesse in palladium explosief gestegen nadat het edelmetaal met ruim 50% is gestegen. De laatste keer dat het edelmetaal een dergelijke prestatie wist neer te zetten was 16 jaar geleden. Het edelmetaal wordt als edelmetaal veelvuldig gebruikt voor industriële toepassingen. Zo wordt palladium gebruikt in katalysatoren van benzineauto’s. De vraag naar dit type auto’s steeg ten opzichte naar de vraag van dieselauto’s.

Vraag en Aanbod

Het grootste gedeelte van de palladium productie is afkomstig uit Rusland en Zuid-Afrika. Toch zijn de voorraden in beide landen aan het slinken. In Rusland wordt de voorraad steeds kleiner door veranderingen in het productieproces. In Zuid-Afrika heeft de politieke en sociale instabiliteit effect op de productie van het zeldzame edelmetaal. De verwachting is dat de vraag naar palladium in de komende jaren alleen maar verder zal stijgen. Dit terwijl het aanbod onder grote druk staat.

De beleggingsvraag naar palladium is veel kleiner dan bij goud, zilver of platina. Dit komt omdat het edelmetaal relatief onbekend is. Zo zien we bijvoorbeeld dat niet iedere munthuis een eigen palladium munt heeft geslagen. Waar bijna alle bekende munthuizen een platina munt hebben, heeft alleen de Canadian Mint een eigen palladium munt laten slaan.

Niet vernieuwbare grondstoffen zoals palladium, maar ook goud, zilver en platina, hebben gemeen dat ze in de toekomst alleen maar schaarser zullen worden. Dat betekent dat een belegging in deze edelmetalen zeker kan worden overwogen. Helaas weet niemand wat het juiste moment van aankoop is. Maar zelf niet beleggen in deze grondstoffen betekent wel zeker dat komende prijsstijgingen en rendementen zullen worden misgelopen.

Ook investeren?

Palladium
Koop veilig en voordelig

Platina
Koop veilig en voordelig

Specialist spreken?

Wij staan voor u klaar met persoonlijk oprecht advies, we beantwoorden graag al uw graaag.

Of bel ons: 020 799 73 36

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 745 reviews.