pexels photo 3785927

Peak Gold is aangebroken

Bij Goudverzekerd hebben we al een aantal keer geschreven over het fenomeen Peak Gold: een periode waarin de goudproductie piekt en vanaf dan steeds verder zal dalen. Experts stellen naar aanleiding van nieuwe data dat het tijdperk van Peak Gold is aangebroken.

In 2017 kelderde de goudproductie het meest sinds 2008. China, een van de grootste goud producerende landen, zag haar goudproductie dalen met 9% afgelopen jaar. Mocht de daling van de goudproductie doorzetten, dan zal dit volgens verschillende experts ongetwijfeld terug te zien zijn in de prijs.

peak gold

De Amerikaanse dollar domineert de wereldwijde valutamarkt al meer dan 40 jaar. Centrale banken zoals die van China en Rusland zijn al jaren actief bezig om hun goudreserves te vergroten, een ontwikkeling die met argusogen wordt bekeken door het Westen. Zo hebben beide landen in de afgelopen jaren verschillende handelsovereenkomsten gesloten waarbij zij de dollar volledig buitenspel zetten en met goud gesteunde valuta handel drijven. Een dergelijke ontwikkeling kan leiden tot zowel economische als politieke onzekerheden naarmate meer landen (die zaken doen met China of Rusland) Amerikaanse dollars beginnen te dumpen.

Dalende goudproductie

Zowel China als Rusland kopen beiden de totale goudproductie op in het land. Desondanks is de beschikbare hoeveelheid aan fysiek goud eindig. Gedurende de afgelopen 15 jaar zijn de wereldwijde goudmijnen uitgeput en worden nieuwe ontdekkingen elk jaar zeldzamer. Afgelopen week stelde de voorzitter van de World Gold Council, Randall Oliphant dat de wereldwijde goudproductie mogelijk zijn hoogtepunt heeft bereikt. De tijd dat het aanbod niet meer aan de verwachting van de vraag zal voldoen staat voor de deur. Hoe zal de mondiale financiële markt reageren wanneer de goudvoorraad opraakt en goud een nóg zeldzamer product wordt?

peak gold

Bijna 40% van al het goud dat door de geschiedenis is gewonnen, is afkomstig uit de Witerwatersrand-bekken in Zuid-Afrika. Tijdens de jaren 70 werd elk jaar 1.000 ton goud gewonnen. In 2017 daalde de goudproductie in hetzelfde gebied met 83% tot 167,1 ton.

Het potentieel van een wereldwijd tekort aan goud is goed nieuws voor beleggers die goud bezitten. Gezien de vooruitzichten zal de goudvoorraad laag blijven en de vraag blijven stijgen. In de toekomst kan dit een belangrijke katalysator worden voor de goudprijs.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 760 reviews.