photo 1525367063161 61df4bf6100a

ECB overweegt afschaffen depositogarantiestelsel

Uit een nieuw rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de centrale bank overweegt om het depositogarantiestelsel af te schaffen. Daarnaast wil de centrale bank gaan bepalen hoeveel geld klanten nodig hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien wanneer de bank waar zij bankieren omvalt.

De ECB stelt dat het huidige depositogarantiestelsel van €100.000, dat in het geval van het omvallen van een bank bescherming biedt, moet verdwijnen. In het rapport schrijft de ECB dat gedekte deposito’s en vorderingen in het kader van beleggerscompensatiestelsels, moeten worden vervangen door beperkte discretionaire vrijstellingen. Deze moeten door een bevoegde autoriteit worden verleend om een zekere mate van flexibiliteit te behouden.

De centrale bank is zich bewust van het rumoer dat het besluit kan veroorzaken. Mede daarom wordt gesteld om – wanneer een bank omvalt – een overgangsperiode in te stellen waarbij deposanten toegang moeten krijgen tot een ‘passend bedrag’ van hun gedekte deposito’s om de kosten van levensonderhoud binnen vijf werkdagen na een verzoek te kunnen dekken. Met andere woorden: zelfs wanneer je besluit om jouw eigen geld op te nemen, dan nog zal de bank gaan besluiten of je wel recht hebt om dit geld op te nemen én hoeveel volgens hun voldoende is om in jouw levensbehoeften te kunnen voorzien.

De centrale bank is als de dood voor een run op falende banken. Wanneer een bank dreigt om te vallen kunnen spaarders hun geld alsnog onmiddellijk opnemen. Dit is volgens de ECB met name schadelijk voor grote banken en kan een verdere vertrouwenscrisis veroorzaken in het systeem. Daarom, zo beargumenteert de ECB, is het huidige moratorium dat deposito’s beschermt, ‘contraproductief’ (voor de banken natuurlijk, niet voor de mensen van wie het geld écht is):

“Het moratorium zou daarom contraproductief zijn, waardoor een bankrun wordt veroorzaakt in plaats van het te voorkomen. Een dergelijk resultaat zou schadelijk kunnen zijn voor de ordelijke afwikkeling van de bank, die uiteindelijk de schuldeisers ernstig zou kunnen schaden en het depositogarantiestelsel aanzienlijk zou belasten. Bovendien zou een dergelijke vrijstelling kunnen leiden tot een slechtere behandeling van banken die door deposanten worden gefinancierd, omdat bij de bepaling van de ernst van de liquiditeitssituatie van de bank rekening moet worden gehouden met de vrijstelling. Ten slotte kunnen eventuele technische belemmeringen nader worden beoordeeld”.

– ECB

Het rapport van de ECB is in alle stilte verschenen op 8 november 2017, en gepubliceerd onder de titel ‘Over herzieningen van het crisisbeheersingskader van de Unie’. Het rapport is hét bewijs dat centrale banken situaties blijven creëren die veel verder gaan dan slechts het voeren van een monetair beleid. Daarnaast is het ook een les voor spaarders om hun vermogen te diversifiëren om hun blootstelling aan deze vorm van tegenpartijrisico’s verminderen.

Spaarders moeten op zoek naar manieren om hun geld binnen handbereik én bereik te houden. Op dit moment komt fysiek goud en zilver voor de geest. Dit geeft volledig wettelijk eigendom. Er zijn geen tegenpartijen die kunnen claimen dat het juridisch van hen is (in tegenstelling tot contant geld op de bank) of wetgeving die bepaalt dat ze eerst een gedeelte moeten krijgen. Goud en zilver zijn de financiële verzekering tegen bail-ins, politiek wanbeheer en te veel overheidsinstanties. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het relevanter dan ooit om jezelf tegen dergelijke risico’s te beschermen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 745 reviews.