centrale banken goud

Centrale banken en hun relatie met goud

De wereldwijde belangstelling in goud door centrale banken is al jaren hoog. Desondanks kochten centrale banken in het derde kwartaal van dit jaar 23 procent meer goud dan het kwartaal hiervoor. Het is het hoogste niveau van aankopen in een kwartaal sinds 2015.

Goud aankopen van centrale banken versnellen volgens de World Gold Council. Daarnaast zijn er ook nieuwe centrale banken die zich hebben gevoegd aan de lange lijst van landen die goud inslaan. Zo bleek in de afgelopen maanden dat landen als Polen en Hongarije ook begonnen zijn met het kopen van goud.

Sinds 2017 hebben 16 verschillende centrale banken hun goudposities uitgebreid. Metals Focus verwacht dat de totale aankopen van centrale banken dit jaar zullen uitkomen op 450 ton. Een stijging ten opzichte van de 390 ton aan goud in 2017 en 275 ton aan gekocht goud in 2016. Hiermee komt volgens Metals Focus een einde aan een geleidelijke daling van edelmetaal aankopen van centrale banken.

De belangrijkste spelers

Vanaf 2016 tot de eerste helft van 2018 zijn de meeste goud aankopen gedaan door een select groepje centrale banken waaronder Rusland, Kazachstan en Turkije. Sinds de zomer zien we ook dat nieuwe landen begonnen zijn met het kopen van goud.

Zo kocht Polen 14 ton goud in het derde kwartaal van dit jaar. Daarna volgde Hongarije die haar goudvoorraad vertienvoudigde. Bloomberg meldt daarnaast ook dat Mongolië dit jaar 12 ton goud kocht, hoewel het land zelf dit nog niet heeft bevestigd.

Ook India is ondertussen bezig haar goudvoorraad geleidelijk uit te breiden. Dit jaar voegde het land 21,8 ton goud aan haar voorraad toe. Dit was de eerste noemenswaardige aankoop van het land sinds het in 2009 200 ton goud kocht.

Waarom kopen centrale banken goud?

Centrale banken houden goud aan omdat goud reeds duizenden jaren wordt gezien als geld. Goud heeft een historische waarde in het financieel systeem, een band dat je niet zomaar zal zien verdwijnen. Goud wordt door centrale banken gezien als een stok achter de deur, het geeft het vertrouwen in het fiat geldsysteem weer.

De redenen waarom centrale banken naar goud kijken variëren van geopolitieke zorgen tot diversificatie van de reserves. Daarnaast vinden veel aankopen plaats op momenten dat de goudprijs relatief laag staat. Veel van de landen die momenteel een flinke hoeveelheid goud inslaan zijn daarnaast bezig om hun reserves van de Amerikaanse dollar verder af te bouwen.

centrale banken

Een ander belangrijk aspect wat meespeelt, is het vooruitzicht dat centrale banken hebben voor de toekomst. Voor het eerst sinds 5 jaar kopen centrale banken immers weer meer goud. Op bovenstaande grafiek is te zien dat de centrale banken de afgelopen 5 jaar elk jaar minder goud wisten te kopen in vergelijking met het jaar hiervoor.

Centrale banken lijken niet bepaald vertrouwen te hebben in de toekomst. Of vrezen voor stijgende inflatie. Goud heeft zich historisch gezien meerdere keren bewezen als een erg geschikt instrument om het vermogen te beschermen tegen inflatie.

Honger centrale banken zal naar verwachting doorzetten

De verwachting van enkele experts is dat naar verwachting aankopen van centrale banken alleen maar verder zullen toenemen.

Zo stelt Timothy Fogarty, voormalig senior executive van de New York Fed, dat er ruimte voor groei is in de belangstelling van centrale banken voor goud. Hij verwacht dat centrale banken meer goud zullen kopen als onderpand van buitenlandse reserves en voor diversificatie doeleinden.

“Gold will always have utility as an investment asset. As an investor -central bank or not – if your portfolio grows large enough, you are going to diversify. And gold should undeniably be part of that diversification. That is classic good governance, good management”

– Timothy Fogarty – Fed

Ook JunLu Liang, senior analist bij adviesbureau Metals Focus, verwacht dat de honger van centrale banken nog lang niet gestild is. Zij wijst hierbij vooral naar landen als Rusland, Kazachstan en Turkije. 

“I think we may be seeing the beginning of a structural change here and we could see significantly higher purchases from central banks going forward, coupled with a further broadening in demand.” 

– JunLu Liang – Metals Focus

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 740 reviews.