photo 1549314662 c81dcbec48a8

Brexit Day: Brexit vandaag officieel van start

De Britse premier Theresa May ondertekende dinsdagavond officieel Artikel 50. Het is direct een van de meest historische handtekeningen uit de Europese geschiedenis. Het Verenigd Koninkrijk geeft hiermee officieel aan uit de Europese Unie te willen stappen. Vanmiddag om 13:30 wordt de ondertekende brief overhandigd aan de Europese president Donald Tusk in Brussel. Hiermee start vandaag officieel de procedure voor het verlaten van de Europese Unie. Vandaag is dan ook omgedoopt tot “Brexit Day”.

Het is 9 maanden geleden dat de Britten nipt kozen voor een Brexit. In de tussentijd is er een nieuwe Britse premier naar voren geschoven om de Brexit in gang te zetten. Vandaag wordt de eerste officiële stap gezet om dit te doen. Op het moment dat Theresa May de brief ondertekent hebben de Britten en de EU maximaal twee jaar de tijd om het vertrek te regelen. De deadline staat dus op 29 maart 2019.

Vechtscheiding

Vandaag zal verder niet worden onderhandeld over de Brexit. Eind april komen de Europese leiders bij elkaar om te beslissen waarover onderhandeld mag worden. Analisten vrezen voor een vechtscheiding tussen beide partijen.

Namens de EU zit onderhandelaar Michel Barnier  en David Davis vertegenwoordigt het Verenigd Koninkrijk.  Als beide heren en hun teams er niet uitkomen voor november 2018 kunnen zij overeenkomen om de onderhandelingstermijn te verlengen. Indien er binnen 2 jaar geen akkoord is, worden de Britten hard uit de EU gegooid.

brexit day

De onzekerheid rondom de ondehandelingen zorgt ook op financiële markten voor de nodige spanning. Zo daalt het Britse pond tot het laagste punt in een week tijd tegenover 15 van de belangrijkste valuta’s ter wereld. Ook de geruchten over een tweede Schotse referendum zorgen voor de nodige spanningen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.