pexels photo 109629

Aanslag Berlijn slecht nieuws voor Merkel

Het aantal doden van de terroristische aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is opgelopen tot 12. Het aantal gewonden is bijgesteld naar 48 personen. Inmiddels is ook meer bekend over de identiteit van de dader. Volgens Die Welt zou het gaan om een Pakistaanse migrant die op 16 februari van dit jaar de status vluchteling kreeg van Duitsland. Slecht nieuws voor bondskanselier Merkel.

De Duitse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen weken meerdere keren gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen. Kerstmarkten zijn hierbij specifiek als doelwit genoemd.

‘Dit zijn Merkels doden’

Het feit dat de dader een vluchteling is zorgt er voor dat de kritiek op Merkel de komende dagen flink zal aanzwellen. De Duitse bondskanselier heeft immers met haar toelatingsbeleid gezorgd voor een stroom aan vluchtelingen die zijn opgevangen in het land.

Zo stelde Marcus Pretzell, leider van Alternative für Deutschland (AfD) in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, direct na de aanslag dat Angela Merkel verwantwoordelijk wordt gehouden voor de slachtoffers. “Dit zijn Merkels doden”, twitterde de politicus.

Merkel gaat uit van terreurdaad

Bondskanselier Merkel heeft inmiddels ook het Duitse volk toegesproken. “Ik denk aan de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd,” aldus Merkel zojuist in een verklaring. Merkel stelt dat ze uitgaat van een terroristische daad.

Dat de dader een Pakistaanse vluchteling was die in Duitsland asiel heeft verkregen noemde ze ‘weerzinwekkend’. Volgens de bondskanselier zal de aanslag de Duitse samenleving echter niet kapot krijgen.

Vluchtelingenbeleid Merkel

In het afgelopen jaar verwelkomde Duitsland meer dan 1 miljoen vluchtelingen. Merkel heeft ontzettend veel kritiek gekregen op haar “Wir schaffen das’-politiek. Mede hierdoor daalde de populariteit van de bondskanselier volgens landelijke peilingen naar een dieptepunt.

De bondskanselier die het land sinds 2005 regeert heeft zich herkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van volgend jaar. De Duitsers gaan in september van volgend jaar naar de stembus.

Bij verkiezingen in vijf deelstaten in september van dit jaar werd de partij van Merkel, het CDU, op grote verliezen gezet door de opkomst van de AfD. Mede door een verkrachting van een 19-jarige Duitse vrouw in Freiburg door een Afghaanse asielzoeker, steeg de kritiek op Merkel. Ook toen werd gesproken over een slachtoffer van Merkels ‘welkomstcultuur’.

2017 belooft mede door deze ontwikkelingen een belangrijk jaar te worden voor Europa. De vluchtelingencrisis zal met alle verschillende verkiezingen die in verschillende landen op de agenda staan kunnen gaan zorgen voor een aardverschuiving op de politieke kaart. Wat op zijn beurt weer een enorm effect kan hebben op de eurozone.

UPDATE: DADER BERLIJN LOOPT NOG VRIJ ROND

Die Welt meldt nu dat de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn nog steeds vrij rond loop.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.