pexels photo 3943728

3 dingen om naar uit te kijken tijdens de toespraak van Yellen

De vierjarige termijn van Janet Yellen als baas van de belangrijkste centrale bank ter wereld zit er bijna op. De Federal Reserve heeft nog 4 vergaderingen op de agenda staan, waarvan een deze week is.

De to-do lijst van Yellen is behoorlijk vol met een mogelijk (volgende) renteverhoging dit jaar én het herstel van de gigantische portefeuille van de Fed van $4500 miljard(!).

Woensdag geeft Yellen een persconferentie na afloop van een tweedaagse vergadering van het voltallige Fed-comité. Dit zijn de 3 dingen waar je op moet letten:

1. Mag Janet Yellen blijven of moet ze haar spullen pakken?

Yellen heeft een antwoord over haar toekomst en eventueel aanblijven als Fed-voorzitter, altijd kundig ontweken. Desondanks kun je er vanuit gaan dat deze vraag wederom op haar zal worden afgevuurd.

De vraag is des te interessanter geworden aangezien de tweede belangrijkste man van de Federal Reserve, Stanley Fisher, iedereen verbaasde door zijn vertrek aan te kondigen. Hij zal officieel vertrekken op 13 oktober. Het vertrek van Yellen en Fisher geeft president Trump hiermee vrij baan om de top van de Federal Reserve naar eigen inzicht in te richten met mensen die zijn beleid uit kunnen voeren.

Tijdens zijn campagne heeft Trump meerdere malen Yellen er van langs te geven door haar als een marionet van Obama te bestempelen. Desondanks heeft hij onlangs zijn mening bijgesteld door te stellen dat Yellen het ‘goed heeft gedaan’ en dat hij overweegt om haar te herbenoemen voor een nieuwe termijn.

2. Komt er een renteverhoging?

De meeste analisten verwachten geen renteverhoging deze week. De centrale bank heeft sinds december afgelopen jaar de rente reeds 3 keer verhoogd.

De inflatie is nog steeds een zorgenkindje voor de Fed, aangezien deze nog steeds onder de doelstelling van 2% staat. Daarnaast zijn de effecten van de orkanen Harvey en Irma op de economie onvoldoende duidelijk. In november én december komen de Fed-leden wederom bij elkaar. Ook voor november verwachten analisten geen renteverhoging. De kans op een renteverhoging in december wordt momenteel geschat op 50%. Het zou dan de derde renteverhoging zijn dit jaar.

3. Wat gaat de Fed doen met haar enorme balans?

Misschien wel het belangrijkste waar Yellen zich over zal gaan uitlaten woensdag is de enorme balans van de Federal Reserve. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is de balans van de centrale bank gegroeid van $800 naar $4500 miljard.

Fed Balans

Analisten zullen vooral aandachtig luisteren naar, op welke manier én in welke tempo de Fed van plan is om af te komen van de $4500 miljard aan leningen. Vooralsnog is alleen bekend dat er maandelijks $10 miljard aan opbrengsten uit aflossende obligaties niet zullen worden geherinvesteerd. Daarnaast wordt dit bedrag per kwartaal verder uitgebreid met $10 miljard.

Het terugbrengen van de balans wordt een van de moeilijkste operaties uit het takenpakket van Yellen. Enkele lobbyclubs hebben reeds geprobeerd om de centrale bank er van te overtuigen af te zien van dit gegeven.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.